Keuzes maken, vol vertrouwen stappen zetten én daarbij zorgen voor jouw balans
BlogsQuotesFilmpjesWebsitesBoekenPodcasts

Verhalen in je hoofd

Wist je dat stress, je zorgen maken, je rot voelen vaak te maken heeft met verhalen in je hoofd? In dit blog neem ik je mee in hoe verhalen in je hoofd er voor kunnen zorgen dat jij je vervelend voelt. Maar je kunt hier gelukkig ook iets aan doen! In 3 simpele stappen maak jij je minder zorgen, voel je je weer ontspannen en krijg je een lichter gevoel.

Het verhaal van Tara
Tara een cliënte van mij  (gefingeerde naam) had gesolliciteerd bij een andere organisatie. Tot haar grote vreugde werd ze uitgenodigd voor een eerste gesprek. Toen ik haar vroeg hoe het gegaan was antwoordde ze …”Ja het ging goed, ik kreeg op een gegeven moment het gevoel dat ze de baan een beetje aan mij aan het verkopen waren. En ik ben nog enthousiaster! ” Tara zou diezelfde week horen of ze een van de twee gelukkigen was die doorgingen naar het tweede gesprek.

Fast forward naar later in die week. Tara was gebeld door de organisatie waar ze gesolliciteerd had,  maar zij zat op dat moment in vergadering. Nadat ze een berichtje gestuurd had dat ze weer bereikbaar was, kreeg ze als antwoord dat de persoon morgen weer zou proberen te bellen…want nu geen tijd meer. Tara appte mij…ze had er nu helemaal geen goed gevoel meer over. Haar goede eerste gevoel waarbij ze dacht een goede kans te maken was omgeslagen in een negatief gevoel.  Ze voelde zich helemaal niet fijn.

Wat gebeurde hier? Toen Tara dit berichtje kreeg, gingen automatisch allerlei gedachten door haar hoofd. “Als ik door zou zijn dan zou de persoon echt wel vandaag nog terugbellen. Dus ik ben niet door naar de volgende ronde”. Deze automatische gedachten gaan razendsnel en vaak ben je je er niet bewust van.

Maar dit was een verhaal dat Tara bij de situatie had gemaakt. Want de situatie was simpelweg deze: de persoon had laten weten die dag geen tijd meer te hebben om terug te bellen en zou morgen proberen te bellen. Niet meer en niet minder. De rest was het verhaal dat Tara er zelf bij had gemaakt. Juist die verhalen zorgden er bij Tara voor dat ze zich rot voelde.

We maken allemaal verhalen in ons hoofd
We doen dat allemaal: onze brein is gemaakt voor verhalen. Vaak maken we automatisch verhalen bij een gebeurtenis of communicatie van een ander die gebaseerd zijn op angst. Hierdoor zie je ook allerlei dingen die volgens jou die angst en dat doemscenario ondersteunen. Door die angst leggen we een andere nadruk en leggen we verbanden die totaal niet hoeven te kloppen. Maar die zorgen er wel voor dat jij je slecht gaat voelen. Jouw slechte gevoel wordt hier niet veroorzaakt door de gebeurtenis, maar door het verhaal dat jij bij de gebeurtenis maakt.

Verhalen in je hoofd beïnvloeden hoe jij je voelt!

Ik gaf Tara een alternatief verhaal dat ook past bij deze situatie: deze persoon zit de rest van de dag in vergadering. Hij heeft morgen veel afspraken maar wil graag rustig met je bellen om je uitgebreid goed nieuws,  positieve feedback en meer informatie over het vervolg te kunnen geven. Dit verhaal geeft meteen een ander gevoel en zou ook waar kunnen zijn.

Beide verhalen zouden dus plausibel kunnen zijn. Maar wat nu als het gevoel (en verhaal) van Tara klopt? Dan is het nog steeds zonde om al in het gevoel van die mogelijk negatieve uitkomst te gaan zitten, voordat je zeker weet of het zo is. Je voelt je rot en als het klopt zal je je echt niet minder rot voelen omdat je je vooraf alvast vervelend hebt gevoeld. Nee,  je voelt je dan gewoon langer rot : van te voren en na het slechte bericht. Blijkt het positieve scenario te kloppen- je bent wel  door- dan heb je  voor niks in dit vervelende gevoel gezeten.

Waarom deel ik dit verhaal van Tara met je? Ik  gun je dat verhalen in je hoofd je geen onnodig vervelend gevoel geven.

Je kunt er namelijk iets aan doen!

Dagelijkse verhalen
Die verhalen maken we niet alleen bij spannende, bijzondere dingen zoals sollicitaties. Dat doen we elke dag automatisch in hele gewone situaties. Bijvoorbeeld als je collega of een vriend wat kortaf tegen je doet. Of als we ons gestrest voelen. Als iemand niet (snel) op een mailtje of appje reageert,  in gesprek met iemand….

Daar is op zich niets mis mee, maar als je er vervelend door gaat voelen, zorgen gaat maken of gestrest wordt dan is het goed om te weten dat je er iets aan kunt doen.

In 3 simpele stappen voel jij je weer beter
Voel je je ergens vervelende door of vervelend bij?  Doorbreek dit gevoel met onderstaande 3 stappen.

Stap 1:  Scheid de feiten van het verhaal.

  1. Denk terug naar de situatie en beschrijf zo feitelijk mogelijk wat er gebeurde/ aan de hand is.
  2. Ga vervolgens na welk verhaal je er bij gemaakt hebt.

Bijvoorbeeld:

  1. Feitelijke situatie: ik liep de vergadering uit en zei dit of dat tegen collega X. Collega X keek onvriendelijk en gromde een beetje onverstaanbaar “ja”. Hij zei verder niets en liep toen naar zijn kamer.
  2. Verhaal wat je er bij maakte: “hij is vast boos dat ik het oneens was met hem in de vergadering en ik een ander voorstel deed. “(Vaak blijft het hier niet bij en komt er een hele stroom automatische gedachten achteraan. “Straks wil hij me dan ook niet meer helpen met dat project. Dan mislukt het project. Dan wordt mijn contract niet verlengd” Waarin zich indien gedachten stroom een heel rampscenario ontvouwt)

Stap 2: Maak alternatieve verhalen die een neutrale of een positieve lading hebben die ook zouden kunnen passen bij de situatie.

Bijvoorbeeld:

  • Hij moet zo een belangrijk presentatie geven – daar was ie vast al met zijn hoofd bij
  • Hij heeft meteen aansluitend een afspraak en moest meteen door
  • Zijn kind is ziek en daar maakt hij zich zorgen over.

Stap 3: Sta stil bij- hoe voel je je nu?

Voel je je nu anders dan voordat je stap 1 en 2 zette?

Blijf je er toch last van houden?
Zet dan nog een 4e stap. Ga het gesprek met die ander aan. Beschrijf de situatie zo feitelijk mogelijk en zeg vervolgens: het verhaal dat ik in mijn hoofd hierbij maak is dit ….klopt dat eigenlijk wel?

Automatische verhalen in je hoofd kunnen je een vervelend gevoel geven….. maar je kunt de kracht van verhalen dus ook gebruiken om je gevoel in positieve zin te beïnvloeden.

Ontspanning, minder zorgen en een lichter gevoel

Als het goed is brengen deze 3 (of 4) stappen je ontspanning, minder zorgen en een lichter gevoel. Als je een aantal keer deze 3 stappen doorlopen hebt, zul je na verloop van tijd waarschijnlijk merken dat stap 1 voldoende is. Een alternatief neutraal of positief verhaal maken is dan niet meer nodig. Alleen de feiten kunnen scheiden van het verhaal zorgt dan al voor ontspanning, minder zorgen en een lichter gevoel.

Ga deze week maar eens na: welke verhalen maak jij?  En in geval van nood: gebruik de drie stappen.

Ik benieuwd wat het je brengt!

p.s. Nieuwsgierig of het verhaal wat Tara gemaakt had, klopte? Een dag later belde de man terug met het goede nieuws dat ze door was naar de volgende ronde. Deze week heeft ze gehoord dat ze de baan heeft!



Deel dit op
1 reactie
Monique schreef:

Complimenten Samula!
Lekker concreet en kort uitgelegd hoe 't werkt in dat brein van ons!

Plaats een reactie

© Copyright Samula Mescher
SAMULA MESCHER | BARON VAN WASSENAERLAAN 36, 6717 LJ EDE | 06-44056125 | SAMULA@SAMULAMESCHER.NL 

Privacystatement
menu-circle